Grad Bihać - Privreda
Kulturni i sportski život u Bihacu

Mnogi pjesnici opjevaše i Bihać i Unu. Izabraše najljepše riječi da dočaraju običnom smrtniku božansku ljepotu "Jedine". Šetaše "Ulicama Bišća" pišući svoje stihove o gradu iz legende. Slikari učiniše isto, sav kolorit palete sastaje se u spoju grada i rijeke. I danas u Bihać i na Unu dolaze umjetnici. Neki da pronađu novi detalj, da ga opišu i oslikaju, neki da u gradu umjetnosti pročitaju svoja djela ili izlože svoje radove. Također, Bihać ima i nade umjetnosti, polaznike Umjetničke škole u Bihaću, koja je već iznjedrila brojne muzičke i likovne stvaraoce. Od nedavno u Bihać dolaze i glumci, kako bi u autentičnom bihaćkom ambijentu, ispod starih građevina, pokazali svu ljepotu teatra. Gostuju plesači,  orkestri i pjevači, a Bihać to zna cijeniti. U ovom gradu možete posjetiti Galeriju “Enver Krupić”, djela umjetnika koji je cijeli radni vijek posvetio slikajući prirodne ljepote ovog kraja, s posebnom ljubavlju prema rijeci Uni, kao i izložbe slika eminentnih slikara koji izlažu u “JU Gradska galerija Bihać” i Galerija “Una”. Pisci i pjesnici svoja djela također rado prezentiraju u ovim zdanjima. Ipak, teatar je nešto posebno i specifično. Grad koji nema sopstveno kazalište, ima najveći festival scenskihi i kazališnih umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Ovaj festival ima svoju jedinstvenu scenu, predstave, glumce i svoju publiku. Bihać je grad umjetnosti i grad umjetnika. Grad koji gradi festivalsku tradiciju, nudi sad već tradicionalne festivale zabavne i narodne muzike koji nose naziv Bihać. Tu je i Festival sevdaha, posvećen promociji bosanske sevdalnike. Svoju posjetu Bihaću pokušajte upriličiti u vrijeme održavanja kulturno-umjetničkih događaja, jer tada je još ljepši i još bogatiji.

Kulturno-umjetničke manifestacije:

  • Bihaćko ljeto - festival scensko-teatarskih umjetnosti (juni)
  • Ulicom Bišća - kulturno-umjetnička manifestacija (novembar)
  • Dani rijeke Une - kulturno-umjetnička manifestacija (maj)
  • Festival zabavne muzike Bihać – kulturno-umjetnička manifestacija (oktobar)
  • Festival narodne muzike Bihać – kulturno-umjetnička manifestacija (august)
  • Sevdah fest Bihać – kulturno-umjetnička manifestacija (august)

Bihać je i grad sporta. Profesionalci i amateri daju svoj doprinos kako bi ovaj grad živio sa sportom, koji je u Bihaću zaživio prije više od stotinu godina.

Jedan od najstarijih klubova koji je i danas aktivan jeste Nogometni klub “Jedinstvo” osnovan još daleke 1919 . Tradicija sporta čuvala se kroz generacije, a stručnim radom s mladima sport u Bihaću ima svoju perspektivu.

U gradu postoji sportska infrastruktura koja omogućava razvoj i usavršavanje profesionalnih i amaterskih sportskih ekipa i pojedinaca kako dvoranskih tako i sprtova na otvorenom. U kombinaciji s povoljnim klimatskim i geografskim elementima Bihać postaje izuzetno privlačno i prihvatljivo središte za sportske i rekreativne pripreme sportaša. Bihać vam može ponuditi dosta sadržaja kroz više sportskih i rekreativnih objekata i centara. To su sportske dvorane, nogometni stadioni, kuglana, termalni rekreativni centar, izvanredne trim staze, čista voda i zrak, te poznati priznati krajiški specijaliteti. Ako tražite aktivan odmor, Bihać će vam pružiti najviše. Za ovakav turizam Bihać i Una jedinstven su izazov. Ovaj ambijent vode, zraka i planinskih uzvišenja, svakom turisti, ispunit će sve njegove želje. Voda vam nudi nezaboravan rafting ili vožnju kajakom po slapovima. Ako ste poklonik ribolova Una i Klokot, pravi su raj uz bogatstvo i raznovrsnost ribljeg fonda. U našim izuzetno čistim rijekama svaki turista pronaći će zadovoljstvo u plivanju. Niti ronioci neće ostati uskraćeni. Nasuprot vodi, zrak vam također pruža avanturu. Zračni lift podignut će ozbiljnije poklonike jedriličarstva na visine rekorda, dok manje zahtijevni, zadovoljit će svoje adrenalinske potrebe i pano-ramskim letovima u malim sportskim avionima. Zračni prostor iznad Bihaća prošaran je padobranima, paraglajderima i zmajevima s motorom. Planinski masivi Plješevice i Grmeča jednostavno vas zovu da se okušate u lovu na krupnu divljač. Ove planine bogate su srnama, divljim svinjama, medvjedima, vukovima, lisicama... Tu su nastanjeni i faza- ni i tetrijebi. Dođite jer se nećete razočarati!  Ipak, ako se niste pronašli u svemu pobrojanom, dođite u Bihać jer on vam može pružiti duge šetnje uz rijeku Unu, odlazak na prekrasna izletišta, vožnju biciklom ili jahanje. Bihać i Una pružit će vam još više, beskrajnu ljepotu zbog koje ćete doći opet.

Sportovi na vodi: rafting, kajak, kanu, ribolov, ronjenje, termalni centar. Zrak: padobranstvo, jedriličarstvo, paraglajderi, motorno letenje. Planinski masivi: lov, izleti.