Grad Bihać - Privreda
Bihac - Zapadna Kapija Bosne i Hercegovine na jugoistocnoj granici EU

Bihac je glavni grad Unsko-sanskog kantona, smješten na sjeverozapadnom dijelu BiH, površine 689 km2, izmedu planina Plješevica i Grmec. Opcina Bihac granici s Opcinama Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Drvar, a s hrvatske strane s Opcinama Donji Lapac, Korenica i Slunj.

Grad_Bihac

Reljef Bihacke opcine najvecim dijelom cine polja, brežuljci i srednjeplaninska zemljišta. Veci dio bihacke opcine bogat je izvorima, potocima i rijekama. Podrucje Bihaca ima umjeren planinski tip klime, ali raznovrstan zbog utjecaja zracnih masa iz susjednih i daljih oblasti. Ljeta su topla i suha, zime hladne, s mnogo padavina. Ukupna dužina vodotoka rijeke Une na opcinskom prostoru iznosi 80 km. Tokom kalendarske godine oko 80 dana ima temperaturu nižu od nule. Mrazevi se javljaju od oktobra do aprila, a snijeg od novembra do aprila. Magla je karakteristicna za Bihacko polje, posebno Gorjevac i Dubovsko.

Bihac je grad koji je smješten na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hecegovine, te je jedan od teritorijalno vecih i mnogoljudnijih gradova u tom dijelu BiH. Bihac je takoder administrativno sjedište Unsko Sanskog Kantona u kojem živi oko 300.000 stanovnika, dok na teritoriji grada Bihaca živi 61.186 stanovnika.

Specificnost pozicije ovog grada ogleda se u tome što on granici sa Republikom Hrvatskom, te se može reci da je grad na jugoistocnoj granici EU.

Iako je Bihac relativno daleko od glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva (310 km), ipak je mrežom magistralnih puteva i autoputeva dobro povezan sa centralnom Bosnom ali i sa svojim okruženjem. Od vecih urbanih centara u relativnoj blizini nalazi se Banjaluka (149 km), Prijedor (102 km), Karlovac (RH, 100 km) i glavni grad Republike Hrvatske, Zagreb (154 km).

Bihac se ukratko može opisati kao zapadna kapija Bosne i Hercegovine na jugiostocnoj granici EU. Do granice sa Slovenijom je 112 km, sa Austrijom 270 km, a sa Madarskom 242 km, uglavnom modernih autocesta ili brzih magistralnih puteva. Bihac je takoder povezan i željeznickim saobracajem, kako sa ostatkom BiH i sjevernom Hrvatskom tako i sa centralnom Dalmacijom i lukama na Jadranskom moru. Ukoliko koristite avio saobracaj za dolazak u Bihac, najbliže zracne luke sa ustaljenim medunarodnim saobracajem su u Zagrebu (2 sata vožnje), Splitu (2 sata vožnje) i Sarajevu (4 sata vožnje). Na teritoriji grada Bihaca se nalazi i sportski aerodrom koji bi uz izvjesna ulaganja mogao postati komercijalni aerodrom.

Relativna blizina Jadranskog mora omogucava neometan i brz pristup lukama u Republici Hrvatskoj. Velike luke Split, Rijeka, Šibenik su dva do tri sata vožnje udaljene od Bihaca i povezane sa Bihacem mrežom brzih magistralnih puteva i autocesta, te željeznicom.

Grad_Bihac

Geostrateški položaj Unsko-sanskog kantona